Bergrabben Kennel

Om rasen

Tibetansk Spaniel tilhører gruppen av små tibetanske hunderaser  og stammer trolig fra fjellene i Tibet.
Denne lille hunden har gjennom århundrer vært en favoritt.
 
Hundetype - Selskapshund
Opprinnelsesland/område - Tibet/(Storbritania)
Bruksegenskaper - Familiehund, vakthund
Forventet Livsløp - 12-15 år
Størrelse - Liten (4-7 kg)
Alternative navn - tibbe, jemtse apso
Helhetsinntrykk Liten, aktiv og våken. Harmonisk bygget.
Adferd/Temperament Glad og selvsikker, meget intelligent, noe reservert overfor fremmede. Våken, lojal og selvstendig.
 
Tibetansk Spaniel er en sunn hunderase uten genetiske arvelige sykdommer, bortsett fra øyensykdommen PRA. Pelsen trenger vedlikehold to til tre ganger i uka eller oftere.
  
Tibetansk Spaniel er en liten, aktiv og våken hund, som kan holde seg frisk og sprek opp til 15-16 års alderen. Det eneste tegnet på at hunden begynner å bli gammel, er at han blir litt gråere rundt snuten. Mankehøyden skal være rundt 25,5 cm (23-27,5 cm) og ideell vekt er 4,1- 6,8 kg.
Kroppen er litt lenger enn mankehøyden, og hodet litt lite i forhold til kroppen. Pelsen skal ha en silkeaktig struktur og er glatt i ansiktet og på frambeina. Moderat lang på kroppen, glatt tilliggende. Fin og tett underull. Tispene har en tendens til å ha mindre pels enn hannene. Alle farger og kombinasjoner er tillatt. Rasen er sunn og sterk.
 
Tibetansk Spaniel er en flott og utpreget selskapshund med gode vakthundegenskaper. Den vil være en perfekt familiehund til rette familier. Rasen er en veldig populær utstillingshund, men den har også en rekke flotte brukshundegenskaper bla innen forskjellige former for hundesport.
Tibben elsker å gå turer i skog og mark, og blir gjerne med på de høyeste fjelltopper også. Like godt trives den med å ligge ved føttene eller i sofaen sammen med familien.   
 
Den er en livlig, energisk, oppmerksom, overraskende hurtig og meget smidig og bevegelig liten hund. Mange kaller den "en stor hund i liten kropp". Den er rolig, snill, lojal og forsiktig av vesen, men gjerne litt egenrådig og selvstendig. Tibbene "tenker selv" og drar sine egne konklusjoner, som ikke alltid stemmer overens med eiernes ønsker. På grunn av sin "kattelignende" natur er den vanskelig å få hundre prosent lydig. Den har en litt forsiktig og tilbakeholden framtreden mot fremmede og stormer ikke akkurat i mot dem. Den vil gjerne hilse skikkelig på mennesker før de kaster seg rundt halsen på den.
 
Tibben er en ypperlig vakthund og en trofast og meget lojal kamerat. Det tar kanskje litt tid å komme den nær innpå livet for fremmede, men har du først vunnet dens tillit og lojalitet er den lojal til "the bitter end". Den vil varsle flokken (familien) når det kommer fremmede, men den bjeffer ikke i tide og utide. Den er på ingen måte en "gneldrehund". Den vil følge eierne i tykt og tynt, og den vil være lojal mot dem de er glade i til livet ebber ut av dem.
 
I den grad en kan si at hunder er barnevennlige, så har tibben en utmerket egenskap som familiehund. 
 
Den elsker å leke og ser ut til å ha mer enn nok av energi og overskudd. Den er forsiktig av natur og det gjør den til en god barnehund, men det er viktig at den vendes til barn fra valpestadiet. Hunder skal imidlertidig generelt ikke være alene med barn, ikke engang for noen sekunder.
 
 
 
Litt historikk
Tempelhunder var hunder som de buddhistiske munkene omga seg med. Som regel spesielt små hunder som de fikk i gaver av lokalbefolkningen eller pilegrimer som besøkte klosteret.
Tibetansk Spaniel fungerte som vakthunder og de lå som oftest på tempelmurene og varslet når det kom fremmede til klosteret. Det ser en på dagens tibber også, for de elsker å sitte i vinduskarmen eller klatre opp på små høyder for å få oversikt over det som skjer.
De ble også brukt som sengevarmere for å holde munkene varme i det kalde Tibet, og dagens tibber har vel heller ikke noe i mot å sove i eiernes seng. De trasket som oftest i helen på sine eiere (tibetanske munker) når han hadde ærend utenfor klosteret. De ble betraktet som små løver, noe som ga dem stor verdi og høy anseelse. Løven hadde en sentral plass i østlig kultur og synboliserer styrke og samhold.
 
 
Når tibben oppsto vet ingen, men det er ingen tvil om at den er meget gammel. Det er funnet avbildninger som er mer enn tretusen år gammel som kan minne om Tibetansk Spaniel, men det blir feil å hevde at den er så gammel. Den ble ofte brukt som gave til høytstående personer, og rundt omkring 1642-1682 ble den gitt i gave av den 5 Dalai Lama til det keiserlige hoffet i Mandsjuria (som på den tiden styrte store deler av Kina). Tibben er i slekt med Lhaso Apso, Tibetansk terrier og Shih tzu, og det hersker en del tvil hvem som er den opprinnelige tempelhunden. Mye tyder på at det er Tibetansk Spaniel som er det, for den er utvilsomt den hunden som er best tilpasset klimaet og forholdene i Tibet.
 
Tibben ble ikke kjent i Europa før den dukket opp i England i 1895. Tre år senere ble den for første gang stilt på ei hundeutstilling. Dagens tibber kan sies å være et produkt av avl på de britiske øyene, men særlig populær ble den ikke før på 1950-tallet. Navnet Tibetansk Spaniel er egentlig misvisende da den slettes ikke er en spaniel, den ble bare plassert sammen med den rasen i Europa den liknet mest på.
 
(Kilde Wikipedia)